De Huid

De huid, als grootste orgaan van het menselijk lichaam, is onze bescherming tegen alle negatieve invloeden van buitenaf en moet daarom uit het oogpunt van de gezondheid een stevige, niet te doorbreken barrière vormen.

Daarbij komt dat een jeugdige, frisse uitstraling een positieve invloed heeft op ons zelfvertrouwen. Het is helaas zo, dat men met de jaren een veroudering ziet van de huid. De beschermende vetten en vochtvasthoudende substanties verliezen het vermogen om deze zelf voldoende aan te maken.

Verder worden we natuurlijk aan belastende milieu-invloeden, zoals bijvoorbeeld de zon, verontreinigingen vanuit de lucht of door verandering van het klimaat, blootgesteld. De consequentie is een huidirritatie of een allergische reactie.

Veel mensen zijn er van overtuigd, dat zij een bijzonder gevoelige huid hebben, maar gaan voorbij aan het feit, dat de huid meestal heel normaal is, maar door een verkeerde behandeling gevoelig reageert. Het doel van ieder huidverzorgingpreparaat moet daarom zijn, om de huid weer in haar natuurlijke evenwicht te brengen, de beschermende functie van de huid te activeren om zo de natuurlijke huidveroudering tegen te gaan.

De mannenhuid vergeleken met de huid van vrouwen:

  • is tussen de 16 en 24 procent dikker
  • is steviger
  • is minder geneigd te rimpelen
  • is minder kwetsbaar dan de huid van de meeste vrouwen
  • heeft een iets hogere zuurgraad

De huid van mannen verschilt dus van die van vrouwen. Mannen weten dat, maar gebruiken desondanks nog steeds producten die niet ontwikkeld zijn om in dit verschil te voorzien. Bestudering van de mannenhuid is steeds belangrijker, vooral van de fysiologie en de behoeften.

Op deze manier worden nieuwe producten ontwikkeld die rekening houden met de fysiologie van de huid en de vraag van mannen naar producten die plezierig en gemakkelijk te gebruiken zijn.

Hormonen zijn de hoofdoorzaak van de biologische verschillen. Een erg hoog niveau van androgene hormonen definieert de specifieke karakteristieken van de huid van mannen. De 5 alpha-reductase, noodzakelijk om testosteron te transformeren in dihydrotestosteron, wordt teveel geproduceerd bij mannen. Dit komt door hun genetische code.

Dit zorgt voor een hogere talgproductie en een overvloedige water/vetlaag die makkelijker beschadigt. Daarom laat de huid van mannen vaak eelt van de hoornlaag van de huid zien, grove poriën en kleine vlekjes. Het uitdrogende effect van scheren, zeep of alcoholhoudende aftershaves verwijdert het water/vetlaagje met als resultaat dat de huid droog wordt, flets ziet en geïrriteerd raakt.

Door de hogere activiteit van de talgklieren raakt de huid uit balans. De huid moet dan heel voorzichtig behandeld worden met een milde scrub om de bovenste laag dode cellen te verwijderen en de poriën te ontdoen van keratine. (mee-eters) Hierdoor stopt de talgproductie en verbetert de drainage, wat leidt tot een stralende en frisse teint. Het aanbrengen van een goede vochtinbrenger wordt sterk aanbevolen na het gebruik van een scrub. Het beschermende water/vetlaagje bouwt weer op en de huid komt dan weer in balans.

De mannenhuid bestaat uit meer cellen dan de vrouwenhuid. Hierdoor wordt er meer collageen geproduceerd en is de huid dus dikker. Tekenen van ouder worden ziet men pas later in het leven, maar zijn dan wel meer uitgesproken bij mannen; er verschijnen meer rimpels en deze zijn dieper dan bij vrouwen. De huidspanning en elasticiteit verminderen plotseling. Dit komt vanwege een verminderde activiteit van jonge bindweefselcellen. Ze ontwikkelen minder collageen, elastine en glucoaminoglucans. Deze macromoleculen vormen de ondersteunende elementen van de huid maar ze worden voortdurend vernietigd door vrije radicalen, enzymen of koolhydraten. Natuurlijk actieve ingrediënten, gebaseerd op beukenboomknoppen, kan het bindweefsel aanzetten tot de vernieuwing van huidcellen.

Een aantal studies heeft laten zien dat de opname van zuurstof in de huid voor mannen belangrijker is dan voor vrouwen. De hyperactiviteit van de huid komt voort uit een hoge stofwisseling die samenhangt met een snellere bloedcirculatie. Het capillaire netwerk (haarvatennetwerk) is dichter en dus is irrigatie van de huid belangrijker. Een storing in het afvoersysteem draagt veel bij aan de vorming van wallen onder de ogen en roodheid van de huid. De kwetsbaarheid van de haarvaten resulteert in verhoogde doorlaatbaarheid van de wanden, wat maakt dat er veel water en eiwitten kunnen lekken. Een behandeling om de microcirculatie te verbeteren en de het ontstekingsproces te verminderen is dan nodig.